Today is the fifth day of SSC-CGL Tier- examination. For the benefit of the aspirants who are yet to take the exam in the coming days, we have come up the memory based questions asked in SSC-CGL Tier-I held on 9 & 10 August,2017.

These questions will give you an idea about the level of questions being asked in the examination. You must focus o the similar topics for your exam.

 

Memory Based Questions Asked in All Shifts (9 August 2017)

1.Who won 2016 Global Indian of the Year Award?

Ans- Aishwarya Rai Bachchan

2.Kalapani is a disputed territory between India and which country?

Ans- Nepal

3.What is Ujjawala Scheme?

Ans: Provides free LPG connections to the women below BPL.

4.Which type of blood cell is responsible for the transportation of oxygen ?

Ans: RBC

5.How many players are in Volleyball team?

Ans: Six

6.What is the reason of mirage formation?

Ans: Total Internal Reflection

7.Why is the bending of light in slit?

8.Which of the following is not a member of BRICS ?

Ans: The Members of BRICS are :Brazil, Russia, India, China and South Africa.

9. acid + base → ---- + water

Ans: Salt

10.Sovereignty in Constitution related question.

11.Who gave theory of equilibrium in economics?

Ans: Leon Walras

12.Match of the following: Temples and State ?

13. Book Author related question.

14. Who invented television?

15. Mahatma Gandhi’s first Satyagraha movement?

Ans: The Champaran Satyagraha of 1917

16-First Governor General of Bengal?

Ans: Warren Hastings

17.Property of electromagnetic waves

18-Miss Universe 2016

Ans: Iris Mittenaere

19-UN Secretary General

Ans: António Guterres

20-Who discovered bacteria?

Ans: Anton van Leeuwenhoek

21.Disguised unemployment meaning?

22. Which state has Longest Coastline?

Ans: Gujarat

23-Similar types of cells form?

24-Question related to Types of plant tissues.

25- Who is the Author of the book 'Numbers do lie'?

Ans: Aakash Chopra

26-Who is the Executive head of INDIA?

Ans: The President

27-What Constitutes the Parliament?

Ans: The President and the Two houses

28-Din Dayal Scheme is implemented in which state?

29-Amazon river flows through which country?

Ans: South America

30.Konark temple was made by which king?

Ans: Narasimhadeva 

31-India shares maximum borderline with which country?

Ans: Bangladesh

32-Forest Research Institute of India is in which state?

Ans: Dehradun in Uttarakhand

33.Ozone is an_____ of oxygen ?

Ans: Allotropes

34.Which of the following is inert gas?

35.Anti-defection law comes in which schedule?

Ans:10th schedule

36. Second Battle of Tarain was fought between?

Ans: Prithviraj Chauhan was defeated by Mohammed Ghori.

37.Who is the inventor of frozen food?

Ans: Clarence Birdseye

38.What is the full form of M-SIP?

Ans: Modified Special Incentive Package Scheme

39.Who regulates Rural Regional Bank?

Ans: NABARD

40.Who is the founder of Banaras Hindu University?

Ans: Madan Mohan Malaviya

41.When was 'Dal badal Sanshodhan' implemented?

Ans: 52nd Amendment, 1985

42.Who is the author of the book "Out of my Window"?

Ans: Gail Albert Halaban

43.Who is the head of defence?

44.Jhulta Minar is located in which City?

Ans: Ahmedabad

45.Who regulates Rural Regional Bank?

Ans: NABARD

46.Recently which country test fired surveillance missile against North Korea?

47.Who got Padma Shri for cooking in 2017?

Ans: Sanjeev Kapoor

48.Match the following

Berdi-tennis

Hit wicket- cricket

Volley-tennis

49.Red Data Book consists of which of the following?

Ans: Endangered Species

50.One question was asked from soil

51.Tawang dispute was held in between whom?

Ans: China and India

52.Which of the following is the "Modifier key"?

(a) Ctrl

(b) Shift

(c) Alt

(d) All of the above

Ans. (d) All of the above

 

53.What is the SI unit of frequency?

Ans: Hertz

54.Convex mirror is used in?

Ans: rear view mirror

55.Polio and chickenpox are caused by virus/bacteria?

Ans: Virus

56.Which of the following metal is abundant in the earth?

Ans: Aluminium

 

Also Read: Overall Analysis of SSC-CGL Tier-I- 8 Aug

 

Active & Passive Voice

  • Rita asked Meera will you help me in project just now?
  • She teaches us English

 

Sentence Improvement

The Government will take up new rail project.

 

Synonyms

  • Dodge
  • Nebulous
  • Monotonous

 

Idioms

  • Spick and Span
  • Big Hand
  • All agog
  • Mince matters

 

Misspelt word

  • Translucent
  • Blissful
  • Sponser

Compete with All India SSC-CGL '17 Exam Candidates for FREE

Start Test 

 

Memory Based Questions Asked in All Shifts on 10 August 2017

1.What is the SI unit of current?

2.Strait of Malacca is between which two countries?

3.B. Sai Praneeth is related to which sport?

4.The latitudes that passes through Sikkim also pass through?

5.Question related to temples and corresponding countries (Srilanka: padmanabhaswamy temple)

6.Who invented World wide web?

7.What causes Acid rains?

8.Who wrote Rekha's Biography?

9.One question related to Balance of Payment?

10.Nephrons are part of which system?

11.Which of the following Mughal emperor was illiterate?

12.What is the Loss of electron oxidation is called?

13.Match the following- liberalization globalization and privatization

14.Which of the following is not a plant hormone?

15.Jan 2017 TPP exit country ?

16.. Anions are formed due to?

17.What is the product of Mass velocity called?

18.Who appoints the Governor of state? How many bits in IP Address?

19.How many bits in IP Address?

20. Which disease is called as a White plague? 

Ans. Tuberculosis

21. Dilwara famous temple belongs to which religion?

Ans. Jain.

22. Who died while playing polo?

Ans. Qutb-ud-din Aibak

23. Talikota war in which empire?

Ans. Vijayanagara Empire

24.Guru of Mahatma Gandhi?

Ans. Gopal Krishna Gokhale.

25.Is the transistor used for?

Ans. Amplify or switch electronic signals.

26.Which gas is used as a coolant in a refrigerator? 

Gas produced in bleaching powder?

Ans. Chlorine Gas.

27.Which gas is responsible for the ozone depletion?

Ans. Chlorofluorocarbons.

28.Minimum natural disaster is caused by?

29.Jawahar Lal Nehru award is given for?

Ans. International Understanding.

29. Rio Summit is done for?

The largest island of the world?

Ans. Greenland.

30. The right to education through which amendment?

Ans. 86th.

31. 1st  Commercial pilot India

Ans. JRD Tata

32. Who came 1st in India- Portuguese, Dutch, French, English

Ans. Portuguese

33. Lok Sabha can be dissolved by?

34. From north to south arrange-Bhubaneswar, Kochi, Chennai, Hyderabad

35. Newton's third law of motion

 

Idiom & Phrases

Will o’ the wisp

Chicken hearted

 

Synonym

Loquacious

 

Odd one out- Triangle, Square, Cylinder, Trapezium

Direction - Ram goes straight towards west for 10 m then turns to his right and goes for 10m.  Again he turns to his right and moves for 10m then distance from initial position.

 

In a triangle ABC, O is the orthocenter. Joining all the three sides at centre, angle BAC=75, angle BCA=40. Find angle OAC.

 

(Sec²x-cos²x) (sin²x-cosec²x) (tan²x-cot²x)  equals to _____.

 

CP*70%= SP*40% . Then what is the profit percentage?

 

We will upload more questions as soon as possible.

Good Luck to the aspirants who have an exam tomorrow and in the coming days.

Compete with All India SSC-CGL '17 Exam Candidates for FREE

Start Test 

Search on PrepLadder