Number Series is a very important topic from exam point of view. The questions from this topic is asked both in Reasoning section & Quantitative Aptitude section depending upon the type of exam. In Bank exams, there are sure-shot 5 questions from this topic and in SSC & other exams, you’ll find 5-6 questions in Reasoning section. So, we can’t think of skipping this topic at any cost.

We have already shared the tricks to solve series questions, now we have come up with all the possible patterns that are included in numbers series questions.

How to solve questions on Number Series?

  • The very first thing when solving questions on number series is to identify the correct pattern. Once you have identified the pattern, solving the questions is very easy.
  • There can be ample no. of patterns. We have mentioned the common patterns that are usually asked in Bank & SSC exams further in this post.
  • Once you have identified the pattern, apply it on the series to get the desired result.

 

Tricks to solve Number Series With Detailed Examples

Below are the common pattern of questions usually asked in numbers series:

I. Fibonnaci Series

The Fibonnaci sequence is a series of numbers where a no. is found by adding up the nos. before it. Let us understand the series with the help of an example:

Example 1:

0,1,1,2,3,5,8,13,21,___.

 

Example 2:

20, 12, 32, 44, 76, 120,____.

II. Addition series

There can be 2 types of pattern in addition series.

(A) Same number Addition series

In this type of series, the difference between 2 consecutive elements is same i.e. same digit is to be added to the previous element to obtain the next element.

Example 3:

3, 6, 9, 15, 18,___.

Sol. In the given series, the difference between the two consecutive elements is same i.e 3.

In this type of series, the number added to each term is in increasing order.

(B) Increasing order Addition series

In the given series, the difference between 2 consecutive numbers is in increasing order.

Example 4:

2, 5, 9, 14, 20, 27,____.

Sol. In the given series, the difference between 2 consecutive numbers is in increasing order i.e 3,4,5,6,7 and 8 respectively.

Get ready to compete at All India Level for IBPS-PO Pre. It's FREE

Start Test  

 

III. Subtraction series

(A) Same Number Subtraction Series

In this type of series, each time the same number is subtracted from the previous element to obtain the next element.

Example 5:

52, 49, 46, 43, 40,____.

Sol. Here the difference between 2 consecutive nos. is 3.

(B) Increasing order Subtraction Series

Example 6:

94, 90, 85, 79, 72, 64,___.

Sol. Here the difference between 2 consecutive elements is in increasing order.

IV. Multiplication Series

(A) Same number multiplication Series

In this series, the ratio between 2 consecutive elements is same.

Example 7:

4, 12, 36, 108, 324,____.

In the given series, previous element is multiplied by 3 to obtain the next element and therefore the ratio between 2 consecutive elements is same.

(B) Increasing order of Multiplication Series

In this type of series, elements are multiplied in increasing order to find the next element.

Example 8:

5, 5, 7.5, 15,___.

In the given series, the ratio between 2 consecutive elements is in increasing order and elements are multiplied by the numbers in increasing order.

V. Division series

(A) Same number division series

In this type, each time the previous element is divided by same digit to obtain the next element.

Example 9:

1600, 400, 100, 25,___.

Sol. In the given series, previous element is divided by 4 to get the next element.

1600/4 = 400

400/4 = 100

100/4 = 25

25 /4 = 6.25

Therefore, the correct answer = 6.25

 

(B) Increasing/Decreasing order division series

Example 10:

46080, 3840, 384, 48, 8, 2,____.

Sol. In the given series, elements are divided by 12, 10, 8, 6 and 4 respectively to obtain the next elements.

Compete with All India SSC-CGL '17 Exam Candidates for FREE

Start Test 

VI. Addition & Multiplication together

Example 11:

1, 3, 7, 15, 31,____.

Sol. In such a series , addition and multiplication is used together.

Example 12:

5, 6, 14, 45, 184,____.

Sol. In this series, the previous elements are multiplied respectively by numbers in increasing order & numbers in increasing order respectively added in such multiplication to obtain the next element.

VII. Decimal Fraction

Example 13:

36, 18, 18, 27, 54,___.

Sol. In this series, following pattern is used:

 

VIII. Difference of difference series

Calculate the differences between the numbers given in the series provided in the question. Then try to observe the pattern in the new set of numbers that you have obtained after taking out the difference.

Example 14:

1, 3, 8, 19, 39, 71,_____.

Sol. The following pattern is observed in the given series

 

 

 

IX. Twin series

In this type of series, odd place element males one series while the even place elements make another series.

Example 15:

3, 6, 6, 12, 9, 18,______.

Sol. In this series, following pattern is used:

 

Compete with All India IBPS-RRB Exam Candidates (Scale 1 Officer & Assistant).

Take FREE Prelims Mock Test  

 

X. Tri-series

Example 16:

2, 9, 23, 3, 8, 25, 4,_____.

Sol. Following pattern is used in the given series

XI. Square series & Cube series

Example 17:

4, 9, 16, 25, 36, 49,____.

Sol. In the given series, the following pattern is used

22, 32, 42, 52, 62, 72, 82

 

Example 18:

Sol. In the given series, the following pattern is used

13,  23,  33,  43,  53, 63

 

XII. Square & Cube addition

Example 19:

2, 3, 7, 16,_____.

Sol. In the given series, the following pattern is used

 

Example 20:

1, 2, 10, 37,____.

Sol. In the given series, the following pattern is used

XIII. Digital Operation of Numbers

In this type of series, the digits of each number are operated in a certain way to obtain the next element of the series.

Example 21:

94, 36, 18,_____.

Sol. In the given series, the following pattern is used

9 *4 = 36

3 * 6 = 18

1 * 8 = 8

Correct answer - 8

 

We hope this blog has acquainted you with the common pattern of questions usually asked on number series topics. Work hard and let success make noise.

"Do not wait to strike till the iron is hot, but make it hot by striking."

Get flat 30% discount on IBPS-PO Test Pack till tonight. Hurry!

View Offer Details  

Search on PrepLadder