SBI-PO Prelims was scheduled for 29 & 30 May and 6 & 7 May’17. The exam for the first 2 days is over now. The candidates who attempted the paper on 29 & 30 May found the SBI-PO Prelims exam to be of MODERATE Level.

We have already shared with you the detailed exam analysis & now for the benefit of the candidates who have exam in the following week, we have come up with the Number Series questions asked in Numerical Ability section in various slots of SBI-PO Prelims’17 along with their detailed solutions:

 

29 April 2017

Number Series questions asked in 1st Slot:

1. 14  8  9  14.5  30   ___

Sol:  14 *0.5 +1 = 8

       8* 1 + 1 = 9

       9 * 1.5 + 1 = 14.5

       14.5 * 2 + 1 = 30

       30 * 2.5+1 = 76   

 

2. 77  85  69  101  37  ___

Sol: 77 + 8 = 85

      85 - 16 = 69

      69 + 32= 101

     101 -64 = 37

      37+128 = 165

 

3. 20  29  54  103  184  ___

Sol: 20 + 32 = 29

      29 + 52 = 54

      54+ 72 = 103

      103 + 92 = 184

     184 + 112 = 305

 

4. 5  7  18  47  103  ___

Sol: It is based on difference of difference (2  11  29  56  92)

                                                                 9   18   27  36

103+92 = 195     

 

5. 7  8   18   57  ___  1165

Sol: 7 *1+1 = 8

       8* 2 +2 = 18

      18*3 + 3 = 57

      57* 4 +4 = 232  

      232 * 5+5 =1165

 

Number Series questions asked in 2nd Slot:

1. 12 7 8   13  27   __

Sol:  12 * 0.5 +1 = 7

          7 * 1 + 1   = 8

          8 * 1.5 + 1 = 13

         13 * 2 +  1  =  27

          27 * 2.5 + 1 = 68.5

 

2. 6 7 16  51  ____  1045

Sol: 6*1 + 1 = 7

        7 *2 + 2 = 16

      16 * 3 + 3 = 51

      51 * 4 + 4 = 208

    208 * 5 + 5 = 1045

 

3. 4 7 17  41  86  ___

Sol: It is calculated using difference of difference

4       7     17    41    86       159

    3     10      24    45       73

        7        14     21      28

 

4. 16 25 50  99  180  ___

Sol:  16 + 32 = 25

        25+ 52 = 50

        50+ 72 = 99

        99+ 92 = 180

        180+ 112 = 301

 

5. 72 79 65  93  37  ___

Sol: 72 +7 = 79

        79 – 14 = 65

        65 + 28 = 93

        93-56 = 37

        37+112= 149

 

Get ready to compete at All India Level for IBPS-PO Pre. It's FREE

Start Test  

 

Number Series questions asked in 3rd  Slot:

1. 16 9 10  16  33   ___

Sol: 16 * 0.5 +1= 9

         9 *1 +1 = 10

         10*1.5+1  = 16

       16 * 2+1  = 33

       33 * 2.5 +1 = 83.5

 

2. 5 6 14  45  __ 925

Sol: 5 * 1 + 1 = 6

         6 * 2 + 2 = 14

        14 * 3 + 3 = 45

        45 * 4 + 4 = 184

       184 * 5 + 5 = 925

 

3. 3 16 17  44  95  ___

Sol: It is calculated using difference of difference

3   16   17   44   95    178

   3     11   27   51   83

       8     16   24    32

 

4. 15 24 43  98  179  ___

Sol:  15 + 32 = 24

         24 + 52 = 43

        43 + 72 = 98

        98 + 92 = 179

        179 + 112= 300

 

5. 65 74 56  92  20  ___

Sol: 65 + 9 = 74

       74 – 18 = 56

       56 + 36 = 92

       92 – 72 = 20

       20 + 144= 164 

Also read : How to identify different pattern in Number Series                      

 

30 April 2017

Number Series questions asked in 1st Slot 

1. 9 8 14   39  __  755

Sol: 9 * 1 – 1 = 8

        8 * 2 – 2 = 14

        14 * 3 – 3 = 39

        39 * 4 – 4 = 152

        152 * 5 – 5= 755

 

2. 25 32 21  34  17  __

Sol: Alternative pattern of – 4 and + 2 is adopted in this series

       25 – 4 = 21 ,  21- 4 =  17

       32 + 2 = 34  , 34 +2 = 36

 

3. 11 6 7  12  11  __   67.5

Sol: 11 * 0.5 + 0.5 = 6

         6 *  1  +  1 = 7

         7 * 1.5 +1.5 = 12

         12 * 2 +2 = 26

          26 * 2.5 + 2.5 = 67.5

 

4. 4 7 35   83   146   ___

Sol:  4    7    35     83    146   219

            3    28    48    63     73

               25    20    15    10

 

5. 521 496 447  366  245  ___

Sol: 521 – 52 = 496

        496 – 72 = 447

        447 - 92 = 366

        366-112= 245

        245 -132= 76

Get ready to compete at All India Level for IBPS-PO Pre. It's FREE

Start Test  

 

Number Series questions asked in 2nd  Slot:

1. 13 12 22  63  __  1235

Sol: 13 * 1 -1 = 12

        12 * 2 – 2 = 22

        22 * 3 – 3 = 63

        63 * 4  - 4 = 248

        248 * 5 - 5 = 1235

 

2. 399 390 365  316  235  ___

Sol: 399 – 32 = 390

       390- 52 = 365

       365 –72 = 316

       316 – 92 = 235

       235 - 112= 114

 

3. 13 7 8  13.5  ___  75

Sol: 13 * 0.5 + 0.5 = 7

        7 * 1 +1 =8

        8 *1.5 +1.5 = 13.5

       13.5 * 2 +2 = 29

       29 * 2.5 + 2.5 = 75

 

4. 7 9 41  98  175  ___

Sol: The above is solved using difference of difference

7     9      41      98      175     267

  +2  +32  +57   +77   +92

      30    25    20    15  

 

5. 29 36 25  38  21  __

Sol:  Alternative pattern of – 4 and + 2 is followed in this series

29 – 4 = 25 , 25- 4 = 21

36 + 2 = 38 , 38 +2 = 40

 

You might have observed that almost similar pattern was followed in Number Series questions on both the days. It is expected that similar pattern will be observed in Number series questions on 6 &7 May Exam. It is an added advantage to the candidates having exam in the coming week.

So, work hard and give your best.

Someone has rightly said,

“Effort is important, but knowing where to make an effort makes all the difference”

Get flat 30% discount on IBPS-PO Test Pack till tonight. Hurry!

View Offer Details  

        

Search on PrepLadder