The Ultimate Study Material You Need To Crack FMGE

Content Designed for High Performance with Industry-leading Strike Rate

FMGE Previous Year Questions for Microbiology

Jul 18, 2023

Navigate Quickly

FMGE Previous Year Questions - Microbiology

FMGE Previous Year Questions for Microbiology

Microbiology preparation for the FMG exam has always been a challenge for students, owing to its vast syllabus. However, if you take a systematic approach and prepare for the subject with a well-structured plan, you can easily cover the syllabus quickly. To help you ace your exam preparation, we’ve come up with FMGE previous year questions for Microbiology. 

Read this blog to discover all the important Microbiology PYQs of last 5 years and strengthen your FMGE preparation like never before. Not only you’ll get the correct answer of all the questions, but also detailed explanations of every question by Dr. Preeti Sharma, our Microbiology faculty (Dream Team) at the end of this blog. 

So, let’s get started! 

FMGE Previous Year Questions - Microbiology

1. Which among the following methods is used to sterlize a glass petri dish?

A. Autoclaving at 121 degree celsius for 30-60 minutesB. Hot air oven at 160 degree Celsius for 120 minutes or less
C. Autoclaving at 134 degree Celsius for 3 minutesD. Hot air oven at 121 degrees Celsius for 30-60 minutes

Answer: Hot air oven at 160 degree Celsius for 120 minutes or less

2. Which of the following is specifically found in gram-negative bacteria?

A. CapsuleB. Peptidoglycan
C. LipopolysaccharideD. Flagella

Answer: Lipopolysaccharide

3. Sporulation occurs in which phase of bacterial growth curve:

A. Stationary phaseB. Lag phase
C. Log phaseD. Decline phase

Answer: Stationary phase

4. Biological indicator for determining efficacy of autoclaving is?

A. .Pseudomonas aeruginosaB.Clostridium perfringenes
C. Bacillus stearothermophilusD. Salmonella typhi

Answer: Bacillus stearothermophilus

5. Stain used in staining fungal elements

A. Acid fast stainB.Gram stain
C. Methenamine silverD. All of the above

Answer: Methenamine silver

6. A farmer presents with a warty cutaneous growth on his foot. Histopathological image of the growth is given below. Which of the following is the most likely diagnosis?

Chromoblastomycosis
A. SporotrichosisB.Mycetoma
C. ChromoblastomycosisD. Phaeohyphomycosis

Answer: Chromoblastomycosis

7. A farmer presents with a swollen foot and multiple sinuses as shown in the below image. What is the most likely diagnosis?

Mycetoma
A. MycetomaB.Squamous cell carcinoma
C. chromoblastomycosisD. Sporotrichosis

Answer: Mycetoma

8. A 24 year old woman presents with pruritic hypopigmented macules and confluent patches over the chest. Skin scraping and KOHpreparation show an abundance of yeast-like cells and short branches filaments like a 'Spaghetti and meatball appearance' as shown in the image below. What is the most likely organism?

A. MalasseziaB.Trichophyton
C. ChlamyosporesD. Candida

Answer: Malassezia

9. An AIDS-positive patient came with a history of fever, vomiting, and meningismus. Which of the following tests help in the rapid diagnosis of cryptococcal meningitis?

A. India ink preparation of CSFB. Blood culture
C. CSFD. Blood lateral flow assay for cryptococcal antigen

Answer: Blood lateral flow assay for cryptococcal antigen

10. Identify the dermatophyte based on the macroconidia shown in the image below: 

Epidermophyton
A. TrichophytonB. Microsporum
C. EpidermophytonD. None of the above

Answer: C

11. Identify the organism in the given slide stained with Gomori methenamine silver stain which shows acute angle branching and septate hyphae.

Aspergillus
A. MucormycosisB. Acute angled penicillium
C. AspergillusD. Rhizopus

Answer: Aspergillus

12. Which of the following dimorphic fungi causes subcutaneous mycosis?

A. Sporothrix schenckiiB.Histoplasma capsulatum
C.Blastomyces dermatitidisD. Penicilliosis marneffei

Answer: Sporothrix schenckii

13. A 54 year old farmer from Ohio presents to a physician with a chronic cough. A chest x-ray demonstrates a mass lesion with hilar lymphadenopathy. Biopsy of the mass and staining with lactophenol cotton blue demonstrates multiple, tiny yeast forms within macrophages as below. Which of the following is the most likely diagnosis?

Histoplasmosis
A. HistoplasmosisB. Cocciodiomycosis
C.CryptococcusD. Blastomycosis

Answer: Histoplasmosis

14. Of the following, which organism cannot be grown on an artificial culture media?

A. Mycobacterium lepraeB. Staphylococcus aureus
C.Mycobacterium tuberculosisD. Streptococcus pneumoniae

Answer: Mycobacterium leprae

15. If a sample is cultured in LJ media, what would be the staining characteristic of the organism?

A. Gram positiveB. Gram negative
C.Acid fastD. Non-acid fast

Answer: Acid fast

16. Which of the following stains is used for the diagnosis of mycobacterium tuberculosis infection?

A. Gomori Methenamine silverB. Perl's Prussian blue
C. Ziehl-Neelsen stainD. Masson-Fontana stain

Answer: Ziehl-Neelsen stain

17. A patient presented with vomiting to medicine OPD. He has a history of eating fried rice. What is the most likely organism causing this?

A. Clostridium perfringensB. Bacillus cereus
C. Staphylococcus aureusD. Bacillus anthracis

Answer: Bacillus cereus 

18. When should you perform Widal test in a case of Typhoid?

A.1st weekB. 2nd week
C. 3rd weekD. 4th week

Answer: 2nd week

19. Which among the following culture media is used in the identification of Salmonella?

A. PLET mediumB. BCYE medium
C. Wilson and Blair mediumD. Stuart's medium

Answer: Wilson and Blair medium

20. A 12 year old girl presents with severe headache,photophobia and high fever of 101 degree F. on examination, papilledema and nuchal rigidity was present. Kernig' and Brudzinski signs were positive. CSF examination shows reduced glucose, increased protein, and increases leukocytes with the predominance of neutrophils. Gram staining of the CSF is shown below. Causative organism is.

Neisseria meningitidis
A. Haemophilus influenza type BB. Neisseria meningitidis
C. Streptococcus pneumoniaeD. Listeria monocytogenes

Answer: Neisseria meningitidis

21. A 45 year old man presents with fever, headache, photophobia, and neck rigidity for the last 2 days. He had undergone a heart transplant one year back and is on immunomodulatory drugs. A lumbar puncture was taken in view of meningitis which showed reduced glucose, increased protein, and increased leukocytes with predominant neutrophils. On microscopy, differential motility was seen, non-motile at 37 degrees and tumbling motility at 25 degrees. What is the most likely organism causing this?

A. ListeriaB. Streptococcus
C. StaphylococcusD. Giardia lamblia

Answer: Listeria

22. The causative organism of bull neck diphtheria is:

A. Corynebacterium diphtheriaeB. Corynebacterium ulcerans
C. Corynebacterium minutissimumD. Corynebacterium tenuis

Answer: Corynebacterium diphtheriae

23. A patient has complaints of fever with a mild headache associated with some difficulty in swallowing. A throat examination reveals swollen glands and a thick, whitish membrane over his tonsils which bleeds on scraping the lesion. A sample is taken from the exudate and a gram stain is done, which is as shown below. What is the organism associated with the disease?

Corynebacterium diphtheria
A. ParvovirusB. HHV6
C. Corynebacterium diphtheriaD. Beta hemolytic streptococci

Answer: Corynebacterium diphtheria

24. A 4 year old boy presents with complaints of fever and sore throat. On examination, he has extensive cervical swelling and a well-demarcated white-gray exudative substance adherent to his oropharynx and attempts to remove this pseudomembranous result in bleeding. The parents report that all his childhood vaccines were skipped due to religious beliefs. A throat swab under Albert's staining is as below. Which of the following is the most likely diagnosis?

Diphtheria
A. Streptococcal pharyngitisB. Diphtheria
C.TetanusD. Pertussis

Answer: Diphtheria

25. E.coli can be grown best in which of the following media?

A. Chocolate agarB. Thyer-Martin
C. SDA agarD. Mac-Conkey agar

Answer: Mac-Conkey agar

26. The culture media that is used to differentiate lactose fermenters and non-lactose fermenters is:

A. Bile salt agarB. Thayer-Martin agar
C.Sabouraud Dextrose AgarD. Mac-Conkey agar

Answer: Mac-Conkey agar

27. Hemolytic uraemic syndrome associate with:

A. E. coli 0157B. Malaria
C.Parvovirus B19D. Bartonela henselae

Answer: E. coli 0157

28. A truck driver came with complaints of a painless indurated genital ulcer after unsafe intercourse. Which of the following can be used to diagnose the condition in a low-resource setting when an active ulcer is present?

A. Dark field microscopyB. Fluorescent treponema antibody absorption
C.Venereal disease research laboratory testD.Treponema pallidum immobilization test

Answer: Dark field microscopy

29. Which of the following is the mechanism of action of cholera toxin?

A. Inhibit elongation factor -2B. Toxin causes increased guanyl cyclase activity
C. The toxin causes continued activation of adenylate cyclaseD. Inhibit 60S subunit

Answer: The toxin causes continued activation of adenylate cyclase

30. An 8 year old boy was brought to the emergency department with complaints of continuous diarrhoea that started 20 hours ago and is rice watery in consistency. He is drowsy and unresponsive. His eyes are sunken and skin turgor is poor. What is the likely causative agent?

A. Vibrio choleraB. Toxin causes increased guanyl cyclase activity
C. EscherichiaD. .Shigella sonnei

Answer: Vibrio cholera


While this blog only covers the previous year's questions for Microbiology, we've also crafted an extensive post encompassing FMGE's previous year question papers for the past three exams. FMGE Previous Year Question papers with solution PDFs are also available to help you strengthen your exam readiness.

31. Identify the parasite.

Giardia lamblia
A. Giardia lambliaB. Trichomonas vaginalis
C. TrypanosomaD. Cyclospora

Answer: Giardia lamblia

32. A patient came to the gynecology OPD with complaints of foul-smelling frothy vaginal discharge and intense itching. On examination, the cervix appeared strawberry-like. Which of the following statement is false regarding the causative organism?

A. It exists in cyst and trophozoite formB. It is a parasite
C. For diagnosis is culture on Lash media or diamond mediaD. Treatment of both partners is needed

Answer: It exists in cyst and trophozoite form

33. A HIV patient presents with persistent diarrhea. Microscopic examination of the stool is given below.Identify the causative organism

Cryptosporidium
A. CryptosporidiumB. Cyclospora
C. MicrosporaD. Cystoisospora

Answer: Cryptosporidium

34. A 6 year old boy presents with lower abdominal pain and diarrhea.Stool examination finding is shown below. Which of the following is most likely to cause this condition?

Entamoeba histolytica
A. Giardia lambliaB. Shigella dysenteriae
C. Entamoeba histolyticaD. Campylobacter jejuni

Answer: Entamoeba histolytica

35. The egg shown below belongs to:

Whipworm
A. HookwormB. Whipworm
C. PinwormD. Round worm

Answer: Whipworm

36. A child presents with the complaint of perianal itching which occurs predominantly at night and disturbs sleep. Eggs of the causative organisms have been shown in the following image. Which of the following is the causative organism?

Enterobius vermicularis
A. Enterobius vermicularisB. Trichuris trichiura
C. Trichinella spiralisD. Strongyloides stercoralis

Answer: Enterobius vermicularis 

37. Molluscum contaglosum is a:

A. AdenovirusB.Flavi virus
C. Rubi virusD. Pox virus

Answer: Pox virus

38. A 3 year old male child was brought to your clinic with an erythematous rash on the cheek which later spread downwards to involve his trunk and limbs. He has also had a low-grade fever, headache, and mild upper respiratory tract infection for the past few days. The suspected organism contains single-stranded DNA. What is the most likely diagnosis?

Erythema infectiosum
A.Scarlet feverB.Erythema infectiosum
C. Exanthema subitumD. Rubeola

Answer: Erythema infectiosum

39. Condyloma Accuminata is most commonly caused by.

A. HPV 31,33B. HPV 6,11
C. HPV 16,18D. HPV 16,11

Answer: HPV 6,11

40. SSPE is a complication of

A.MeaslesB.Mumps
C.RubellaD.Rabies

Answer: Measles

41. A 12 year old boy is brought to the OPD with complaints of fever, ear pain, and

difficulty in swallowing for 1 week. On examination, there is testicular swelling, and

his jaw is shown below. What is the most likely diagnosis?

Mumps 
A.CroupB.Mumps
C.Infectious mononucleosisD.Herpangina

Answer: Mumps 

42. Oral hairy leukoplakia is associated with which of the following infections?

A.CytomegalovirusB.Human papilloma virus
C.Herpes simplex 1 virusD.Epstein Barr virus

Answer: Epstein Barr virus

Now that you have reached here, do watch this video for detailed explanations of the above stated questions and gain valuable insights on important topics by Dr. Preeti Sharma. 

Don’t forget to read our blog posts on FMGE previous year questions for -

  • Medicine
  • FMT
  • OBG
  • Pathology 

Good luck!


Rapid Revision 5.0

Auther Details

Raminder Singh

Raminder is a Content Manager at PrepLadder. He has worked in several aspects of the education industry throughout his career and has assisted numerous candidates in cracking major competitive exams.

Top searching words

The most popular search terms used by aspirants

  • FMGE revision strategy
  • FMGE revision strategy