The Ultimate Study Material You Need To Crack FMGE

Content Designed for High Performance with Industry-leading Strike Rate

FMGE Previous Year Questions for Medicine

Jul 13, 2023

Navigate Quickly

FMGE Previous Year Questions with Solutions

fmge previous year questios for medicine

With the FMG exam just around the corner, it's crucial to make the most of your last-minute preparation. And one powerful strategy to boost your readiness is studying FMGE previous year questions for medicine. To assist you in this final push, we have curated a list of the top must-know previous year questions in medicine with solutions.

Through these PYQs, you'll not only become familiar with the question styles but also focus on high-yield topics that are likely to appear in the exam. This targeted approach will provide valuable insights, boost your confidence, and optimize your study efforts in the limited time available.

So, without further ado, dive into these PYQs and witness your preparation soar to another level. Let's tackle the exam head-on and secure your success!

FMGE Previous Year Questions with Solutions

FMGE PYQs are an invaluable tool that can help develop a comprehensive understanding of the subject matter. Below are 50 must-know medicine PYQs for FMGE that will strengthen your exam preparation.

1. A 30-year-old man is on bed rest after a bilateral tibia 10 days ago. Today he develops sudden onset breathlessness and chest pain. On examination congested neck veins are seen. Which of the following is the best investigation for confirmation of the most probable diagnosis?

A. EchocardiographyB. Fat Globules in urine/sputum
C. ECGD. CTA

Correct Answer: CTA

2. A 50-year-old smoker male patient presents with a cough for the last 2 months and recently developed hoarseness of voice. On examination congested neck veins and superficial veins of the chest wall are seen. CXR shows a cavitation in the right upper lobe. Probable diagnosis is? 

Squamous cell cancer Lung Carcinoma larynx with metastasis
Lung abscessPulmonary Tuberculosis

Correct Answer: Squamous cell cancer Lung 

3. In patient with bulbar palsy, which of the following is seen?

Tongue deviation to contralateral sideTongue deviation to same side 
Falling of the tongueInability in tongue protrusion

Correct Answer: Tongue deviation to same side

4. Giant v wave in JVP is seen in?

Tricuspid regurgitationPatent ductus arteriosus
Dilated CardiomyopathyAortic regurgitation

Correct Answer: Tricuspid regurgitation

5. Child presents with fever for the last 15 days with neck rigidity, LP was done and shows 75% mononuclear cells with CSF sugar= 50 mg (Blood sugar 100 mg/di) and protein is 3000 mg/di. CXR of patients shows upper lobe involvement with hilar lymph node enlargement. Diagnosis is?

Bacterial meningitisViral meningitis
Fungal meningitis TB meningitis

Correct Answer: TB meningitis

6. Young patient developed sudden onset fever and agitated behavior for 2 days. No meningeal signs were noted. EEG shows periodic focal Temporal lobe spikes.

CSF shows 40 cells with 90% lymphocytes and 10% neutrophils with elevated protein. Which of the following should be started in the patient?

ATTAcyclovir
CeftriaxoneAmphotericin B

Correct Answer: Acyclovir

7. Female Patient is having fever for 4 days and cannot touch neck to chest. LP was done, and CSF findings are:

Opening pressure= increased

Appearance= White cloudy

Cells= Neutrophils predominantly seen

CSF Sugar = 15 mg/di

Protein= 100 mg/di

Bacterial meningitisTubercular meningitis
Viral meningitisFungal meningitis

Correct Answer: Bacterial meningitis

8. Patient present with distended neck veins that increase on inspiration. On further examination a regular pulse is noticed which is visible better than being felt on deep inspiration. There is no parasternal heave or murmur. S3 heart sound is present. Diagnosis is?

Tricuspid Stenosis murmur Aortic regurgitation
Constrictive pericarditisPulmonary artery hypertension due to chronic bronchitis

Correct Answer: Constrictive pericarditis

9. Young patient develops bout of acute dysentery. He subsequently develops bilateral ascending quadriplegia. Pain and proprioception sensation is preserved. First differential diagnosis is?

GBBTransverse myelitis
PolymyositisA.M. Gravis

Correct Answer: GBB

10. A 6-year-old child presents with a one day history of high-grade fever, loss of consciousness, severe pallor and no focal neurological deficit. Hypoglycemia was seen in lab work up. Diagnosis is?

TB meningitisBacterial meningitis
Cerebral malariaFungal meningitis

Correct Answer: Cerebral malaria

11. Most common cause of death in diabetic ketoacidosis?

DehydrationCerebral Edema
HypokalemiaSepsis

Correct Answer: Cerebral Edema

12. Drug which decreases mortality in CHF?

MetoprololFurosemide
PrazosinTorsemide

Correct Answer: Metoprolol

13. Select the correct components of the Child Pugh score?

Encephalopathy, ascites, albumin, Bilirubin and PTEncephalopathy, albumin, Bilirubin, Globulin and PT
Encephalopathy, ascutes, albumin, Bilirubin and aPTTEncephalopathy, albumin, Bilirubin, Globulin and aPTT

Correct Answer: Encephalopathy, ascites, albumin, Bilirubin and PT

14. A 70-year-old smoker presents with high grade fever, cough and confusion with diarrhea. CXR shows bilateral infiltrates in both lower lung fields. On sputum gram stains, no organisms were detected. Na= 126 mEg/ L, AST-62, ALT 56, RBS -112 mg/dl and serum Bilirubin 0.8 mg%. Which of the following organisms is responsible?

StreptococcusLegionella
Pneumocystis JiroveciKlebsiella

Correct Answer: Legionella

15. Which of the following is the cause of exudative pleural effusion? 

Cardiac failureLiver cirrhosis
Nephrotic syndromeRheumatoid arthritis

Correct Answer: Rheumatoid arthritis

16. Child has developed recurrent lung infections with thickened sputum and CXR shows bronchial wall thickening. He has been suffering from steatorrhea since birth. Which of the following is the first differential diagnosis?

Cystic FibrosisAlpha 1 antitrypsin deficiency
Hyaline membrane diseaseMalabsorption syndrome

Correct Answer: Cystic Fibrosis

17. A 70-year-old man presents with right hip pain and back pain. Work up shows Hb = 8 gm%, Serum calcium= 12 mg% and Serum creatinine = 2.5mg/dI. Bone marrow biopsy showing 40% Plasma cells. Diagnosis is?

 Multiple myeloma
Multiple myelomaCML
AMLALL

Correct Answer: Multiple myeloma

18. A 20-year-old patient developed URTI infection and 10 days later presented with periorbital edema with RBC in urine and 800 mg protein/ g of urinary creatinine. BP =140/90 mm Hg and C3 levels are reduced. Anti-DNA-ase antibodies are present. Diagnosis is?

Nephrotic syndromeGood pasture syndrome
Minimal change diseasePSGN

Correct Answer: PSGN

19. Female has difficulty in standing up from the squatting position, cannot comb her hair and has Violaceous heliotrope rash around the upper eyelid. The presentation is of the following condition?

PolymyositisDermatomyositis
SLEScleroderma 

Correct Answer: Dermatomyositis

20. HIV positive patient presents with cryptococcal meningitis. Treatment is?

High dose FluconazoleLAMB
High dose Fluconazole with flucytosineVoriconazole

Correct Answer: LAMB

21. Which of the following tumors leads to hyperglycemia, necrolytic migratory erythema with depression?

InsulinomaGlucagonoma
VIPomaSomatostatinoma

Correct Answer: Glucagonoma

22. Secretory diarrhea with hypokalemia and hypovolemia is commonly seen in which pancreatic tumor? 

InsulinomaGlucagonoma
VIPomaSomatostatinoma

Correct Answer: VIPoma

23. IOC for pancreatic Neuro endocrine tumor is?

PET-CTMRI
CT enteroscopy D. Scintigraphy capsule endoscopy 

Correct Answer: PET-CT

24. Post-menopausal woman presents with knee pain. Joint aspiration was done and shows needle shaped negatively birefringent crystals in polarized microscopy. The diagnosis is?

GoutPseudogout
OsteoarthritisRheumatoid arthritis

Correct Answer: Gout

25. Which is correct about cryptic TB? 

Positive skin tuberculin test and positive CXRNegative skin tuberculin test and negative CXR
Positive skin tuberculin test and negative CXRNegative skin tuberculin test and positive CXR

Correct Answer: Negative skin tuberculin test and negative CXR

26. Patient presents with hemoptysis and hematuria. Anti GBM antibody is seen. Diagnosis is?

SLEGood Pasteur Syndrome 
FSGSPAN

Correct Answer: Good Pasteur Syndrome 

27. Young patient has sudden onset of severe headache, but he has never had a headache as bad as this one. He is hypertensive but non-diabetic and has nuchal rigidity. Probable diagnosis is?

SAHChronic Migraine
MeningitisEncephalitis

Correct Answer: SAH

28. Which is correct for management of the condition shown in the CT chest?

CT chest
Control Hypertension and immediate surgery Wait and watch 
Perform MRI IV NTG Drip & send home

Correct Answer: Control Hypertension and immediate surgery 

29. A 40 year old man with a 15 year history of smoking ten cigarettes per day presents with an episode of mild hemoptysis. Chest x-ray shows a 3 cm upper lobe mass near the apex. Which is the next best step for the management of this patient?

CT guided biopsyBronchoscopy 
Sputum cytologySputum for AFB

Correct answer: CT guided biopsy

30. Female presents with a history of taking OCP and headache for last 6 months which worsens on recumbent position and improves as day progresses. Fundus examination shows papilledema. There is no focal neurological deficit. MRI shows raised ICP. What is the probable cause?

Pseudotumor cerebriChronic migraine 
Temporal arteritis M. Gravis

Correct Answer:  Pseudotumor cerebri


While this blog only covers the previous year's questions for Medicine, we've also crafted an extensive post encompassing FMGE's previous year question papers for the past three exams. FMGE Previous Year Question papers with solution PDFs are also available to help you strengthen your exam readiness.

31. Patient with ptosis, muscle weakness which increases at the end of the day which gets relieved with neostigmine. Diagnosis is?

Lambert Eaton SyndromeMyasthenia Gravis
Duchenne muscular dystrophyAmyotrophic lateral sclerosis

Correct Answer: Myasthenia Gravis 

32. Preferred management of acromegaly is?

Somatostatin analogue intravenousLanreotide Depot formulation
Terlipressin IntranasalOctreotide infusion

Correct Answer: Lanreotide Depot formulation

33. Which of the following is a feature of hemolysis?

Decreased LDHDecreased Haptoglobin 
Reticulocytopenia Conjugated bilirubin

Correct Answer: Decreased Haptoglobin 

34. Patient presents with abdominal pain episodes and recurrent renal stones. A work-up for an x-ray hand shows evidence of a brown tumor. Which imaging should be performed to determine the etiology of this presentation?

PET-CTUSG
Tc 99 Sestamibi Scan X-Ray

Correct answer: Tc 99 Sestamibi Scan 

35. A 60-year old presents with a throbbing unilateral headache, nodular thickening along the temporal artery. Biopsy of vessel shows giant cells and granulomatous vasculitis. The likely diagnosis is? 

Takayasu ArteritisTemporal Arteritis
Buerger’s diseaseHSP

Correct answer: Temporal Arteritis

36. 19-year old patient presents with an icterus. LFT shows elevated unconjugated serum bilirubin, normal AST, normal ALT and normal SAP. Past medical history is significant for evidence of recurrent episodes of jaundice since birth. Diagnosis is?

Dubin Johnson Gilbert Syndrome
Criggler Najjar Type 1Criggler Najjar Type 2

Correct answer: Gilbert Syndrome

37. A smoker has developed blood-tinged sputum during cough. On work-up chest x-ray was normal. Which of the following is the next procedure done?

BronchoscopyRepeat CXR
CT chest Sputum test 

 Correct answer: CT chest 

38. Man presents with an 18 year old history of exposure of asbestos. Which of the following is most likely to develop in this patient?

Lung granulomaMesothelioma
Idiopathic pulmonary fibrosisPulmonary TB

 Correct answer: Mesothelioma

39. 70-year old patient presents with a sudden onset of chest pain.ECG shows which of the following? 

Inferior wall MI ECG
Anterior wall MIInferior wall MI
Pericarditis Posterior wall MI

Correct answer: Inferior wall MI

40. A known case of sarcoidosis presents with nausea and vomiting. Serum calcium level - 12.5 mg%. Which of the following is least useful for this patient? 

MineralocorticoidsBisphosphonates
Glucocorticoids Normal Saline

Correct Answer: Mineralocorticoids

41. CLD patient presented to OPD with fever and gross abdominal distention. On abdominal examination tenderness is elicited. Ascitic fluid reveals presence of 500 cells / cu.m.m. Which is the next best step? 

Large volume paracentesisIV albumin plus midodrine 
IV OctreotideIV ceftriaxone 

Correct Answer: IV ceftriaxone 

42. Tall T waves, wide QRS and prolonged PR interval is seen in? 

Hypokalemia Hyperkalemia 
Hyponatremia Hypernatremia 

Correct Answer: Hyperkalemia

43. A patient has presented with features of cardiac tamponade. Which is a true finding? 

Pulsus paradoxsus is always presentKussmaul sign is always present
Tall A wave is presentJugular veins column is visibly distended without pulsations

Correct Answer: Jugular veins column is visibly distended without pulsations

44. 65 year old man presents with excessive cold intolerance, hypertension and slow ankle jerks. He is also having hypertension. Thyroid function test shows TSH of 16 IU/ L and low T3 and T4. What is appropriate management? 

Start at levothyroxine dose 25 ug and increase dose gradually Start at levothyroxine dose 100 ug and decrease dose gradually 
Start at levothyroxine dose 25 ug and decrease dose gradually Start T3 and T4 together

Correct Answer: Start at levothyroxine dose 25 ug and increase dose gradually 

45. A patient has palpitations and episodic hypertension and diaphoresis. Which of the following tests must be done to identify? 

Urinary Metanephrine and VMA Urinary 5HIA
Urinary HVA levelsUrinary Chromogranin A  levels

Correct Answer: Urinary Metanephrine and VMA 

46. 6-year old child has recurrent episodes of blinking fast and then staring continuously. Usually, these episodes last for 20 seconds with abrupt termination. Also, there is poor performance at school. Which of the following should be started?

Valproate Midazolam
PhenytoinDiazepam 

Correct Answer: Valproate

47. Young female complains of feeling weakness in the blinking of the eye, diplopia and having dysphagia. The symptoms increase at the end of the day. The most likely diagnosis is? 

Patterson Kelly SyndromeThyroid Disease
M. GravisScleroderma

Correct Answer: M. Gravis

48. Correct position of sites of auscultation of heart valves is?

auscultation of heart valves
A - Pulmonic, B - Aortic, C - Mitral Area, D - Tricuspid AreaA - Aortic, B - Pulmonic, C - Tricuspid Area, D- Mitral Area
A - Pulmonic, B - Aortic, C - Tricuspid Area, D - Tricuspid AreaA - Mitral Area, B - Aortic, C - Mitral Area, D - Pulmonic

Correct Answer: A - Aortic, B - Pulmonic, C - Tricuspid Area, D- Mitral Area

49. Patient has RTA and his GCS - 9/15. There is no external site of bleeding visible. IVF fluid resuscitation was done, and the patient is still hypotensive. Which of the following is least likely cause of this presentation? 

Subdural hematomaHemothorax
Splenic rupture  Retroperitoneal bleed

Correct Answer: Subdural hematoma

50. A 60-year old man complains of early satiety. Progressively pallor and chronic abdominal pain for 6 months. Bone marrow biopsy showed band neutrophils with basophil count of 4%, myelocytes and metamyelocytes and mature blasts of 9%. Leukocytosis and thrombocytosis as given. Which of the following is correct about the presentation of this patient?

T (8:14)T (9:22)
T (2:8)T (8:22)

Correct answer: T (9:22)

For a more detailed explanation for the above PYQs and their solutions, watch the following video by Dr Deepak Marwah where he discusses each of these FMGE Previous year questions in detail. 

You can also explore the QBank FMGE Edition on the PrepLadder app for more MCQs and PYQs to practice.

All the very best!


Rapid Revision 5.0

Auther Details

Kashika Walia

Kashika Walia is a Senior Content Writer at PrepLadder. She is devoted to give her readers easily digestible and high-value content that makes their journey towards their dream career incredibly easy.

Top searching words

The most popular search terms used by aspirants

  • FMGE revision strategy
  • FMGE revision strategy